Vis meny

Spesialtilpasset farge

Melby kan tilby spesialtilpasset farge på trappa, enten det er hele trappa eller for eksempel bare trinn. På bildet over ser du hvordan hele trappa har fått farge som er tilpasset gulvet. For å gjøre det, trenger vi en fysisk prøve av gulvet eller annet du ønsker vi skal tilpasse etter. 

Spesialtilpasset fargebehandling er en omstendelig prosess. For å tilpasse fargen, blandes det beis eller olje i flere prøver, som så testes på samme material som kunde ønsker i trappa. Ulike beis- eller oljeblandinger legges på i flere lag. Hvis vi bruker beis, vil vi lakkere det som øverste strøk. Noe variasjoner innen samme produksjon må påregnes.

En fargeprøve vil aldri kunne bli helt lik gulvet. Vi sier derfor at vi kan produsere en farge som er tilnærmet lik. En rekke faktorer påvirker resultatet, blant annet:

- strukturforskjeller i prøve og trappematerialer
- valg av treslag; å få en tresort til å ligne på en annen er ikke alltid gjennomførbart pga farge og struktur
- sortering av materialene
- treet tar til seg ulike mengder pigment, selv innenfor samme lengde og samme sortering
- hvilken farge det er på gulv eller annet som skal etterlignes
- grunntonen i treets farge varierer
- små fargeprøver viser ikke helheten og variasjonen av farge mellom parkettlengdene.
- trefargen endrer seg over tid; klarlakkert tre som er nytt, vil avvike fra eldre treverk med samme behandling.
- valg av laminat, heltre eller parkettgulv gir ulik forutsetning.

Den største utfordringen møter vi når kunde har et laminatgulv som skal etterlignes. Laminat er i prinsippet en imitasjon av ekte tre. Det er et bilde, og kan manipuleres i både farge og struktur, på måter som gjør at ekte tre ikke kan bli likt. Ekte tre har en underliggende gylden fargetone, mens et laminatgulv kan lages helt eller nesten uten denne undertonen. Å fjerne det gylne i treet helt, samtidig som man skal være lik fargen på laminatet lar seg ikke gjøre, men en tilnærmet lik farge er i de fleste tilfeller gjennomførbart. Strukturen i treet er bestemt fra naturens side. Tre og laminat oppfører seg også forskjellig over tid. Tre er et levende materiale som endrer seg, mens laminatet vil se likedan ut.

Vår opplevelse er at i de fleste sammenhenger finner vi en fargebehandling kundene blir veldig fornøyd med. Det er allikevel viktig å ta med seg det vi beskriver over, slik at man er klar over at en eksakt kopi i de fleste tilfeller ikke er gjennomførbart, resultatet blir tilnærmet likt, og du selv kan legge tilrette for hvor god etterligningen kan bli gjennom ditt valg av gulv eller annet som skal imiteres.

Bilde:
Prosjekt: Enebolig Oslo ⁠
Arkitekt: @blakstadhaffnerarchitects⁠
Levert : Åpne trapper med vangeskiver i eik ⁠
Foto: Tommy Rasmussen


21. juni 2021